Bloemen schuin afsnijden

Bloemen schuin afsnijden

Een van de meest bekende verzorgingstips bij bloemen is dat deze schuin afgesneden moeten worden, maar waarom is dit goed?

Waarom snijden we bloemen schuin af?

We snijden de steel van de bloemen schuin af zodat de bloemen beter en langer mooi blijven.

Er zit tijd tussen het moment dat de kweker een bloem afsnijdt en dat deze bij u in huis is om de bloemen in een vaas te zetten. In deze tijd is een bloem vaak “dicht” gegroeid en krijgt de bloem  minder water en voedingsstoffen binnen. Het is daarom goed om de bloemen zelf een keer af te snijden voordat u ze in een vaas zet.

 

Hoe schuin moet ik snijden?

Hoe schuin u snijdt heeft invloed op de grootte van de snijwond op de steel. Snijd u de steel recht af is de snijwond het kleinste en zal deze het snelste weer dicht gaan zitten. De bloem zal gelijk na de snede proberen te herstellen en zijn energie gaan stoppen in het dichtmaken van zijn “wond”, maakt u de snee te groot dan kost dit te veel energie en is er veel plek voor bacteriën om naar binnen te gaan. Een goede hoek om in te snijden is dan ook vaak 45 graden.

 

Extra tip

Gebruik voor het snijden of knippen een scherp mes of bloemenschaar om te voorkomen dat u de steel niet helemaal platdrukt maar een mooie snede maakt in de steel.