Als je jong bent en dromen hebt van ondernemerschap, dan is het nooit te vroeg om te beginnen. Ondernemen gaat niet alleen over het najagen van geld; het gaat ook over passie, creativiteit en het hebben van een groter doel. Dus, waarom wachten tot je afgestudeerd bent of een groot kapitaal hebt verzameld? De weg naar ondernemen begint vaak met kleine stappen.

In deze blog gaan we kijken naar bijbaantjes die jongeren de kans geven om ondernemerschap te verkennen. We zullen enkele mogelijkheden bespreken, variërend van het verkopen van bloemen tot het volgen van een online geldverdien-cursus. Of je nu al een passie hebt of gewoon de drang voelt om iets te ondernemen, er is altijd een manier om te starten.

Heb je al een doel voor ogen met jouw onderneming?

Ps: als je een onderneming in gedachte hebt met een doel groter dan “veel geld verdienen” en wat jouw levenswerk gaat worden, maar nog niet gestart bent. Dan adviseer ik om er zo snel mogelijk mee te starten en jouw dienst/product te testen en mensen/jouw doelgroep te vragen of ze uberhaupt intresse hebben in jouw idee,dienst,product.

Heb je hier vragen over? of wil je weten waar te starten? Neem contact op JA ook al wil je geen bloemenwijk starten, maar voor jezelf beginnen. Ik kijk graag met je mee.

Heb je (zoals in de meeste gevallen) nog niet duidelijk wat je wilt gaan doen, maar weet je wel dat ondernemen of harder,slimmer,efficienter en/of beter werken iets voor jouw is en wi je naar deze inzet ook betaald krijgen? Dan zijn de hieronder genoemde bijbaantjes misschien wat voor jou


1. Bloemen Verkopen:

Je gaat langs de deuren om bloemen te verkopen, je leert sales en krijgt de mogelijkheid om naar jouw manier zo efficient mogelijk te werken.

 • Voordelen: Bloemen zijn een gewild product en kunnen op verschillende manieren worden verkocht, van huis-aan-huis tot op markten. Het is een kans om verkoop- en klantrelatievaardigheden te ontwikkelen.
 • Nadelen: Weersafhankelijkheid en seizoensgebondenheid kunnen een uitdaging vormen.

Wil je meer weten over het starten van een eigen bloemenwijk? Bekijk onze pagina: Start je eigen bloemenwijk.

2. Online Geld Verdienen Cursus:

Het volgen van een cursus over bijvoorbeeld dropshippen, crypto of iets anders

 • Voordelen: Je kunt je kennis en expertise vergroten door goed te worden in een specifieke high-income skill, Vaak gaat dit gepaard met (als het lukt) locatie onafhankelijk werk.
 • Nadelen: Het kost tijd en inspanning om een cursus te volgen en is soms moeilijk te combineren met school en er is vaak een betaling nodig om de cursus te volgen

3. Social Media Beheerder:

 • Voordelen: Het beheren van sociale media-accounts voor bedrijven kan een lucratieve carrière worden en biedt inzicht in digitale marketing.
 • Nadelen: Het vereist toewijding en continue leren, omdat de wereld van sociale media voortdurend verandert. en het krijgen van klanten voor een juiste prijs is steeds lastiger vanwege de hoge concurrentie

4. Freelance Schrijver:

 • Voordelen: Als je van schrijven houdt, kun je freelance schrijver worden en artikelen en inhoud creëren voor verschillende klanten.
 • Nadelen: Het kan moeilijk zijn om klanten te vinden en regelmatige inkomsten te genereren. + de opkomst van Chatgpt en Ai kunnen in je voordeel werken om je te helpen met schrijven, maar dit betekend ook dat als je concurrenten hetzelfde voordeel/ kwaliteit product leveren.

5. Huisdieroppas of -wandelaar:

 • Voordelen: Als je van dieren houdt, kun je een huisdieroppas of -wandelaar worden. Het is flexibel en leuk.
 • Nadelen: Je moet flexibel zijn en klanten kunnen onverwachte veranderingen hebben. + het vinden van klanten kost tijd en moeite voordat je er geld aan verdiend

6. Etsy-winkelier:

 • Voordelen: Als je creatief bent, kun je je eigen producten maken en verkopen op platforms zoals Etsy.
 • Nadelen: Het kan even duren voordat je een solide klantenbestand opbouwt.

Kies voor Ondernemen!

Onthoud dat ondernemen draait om actie ondernemen. Je hoeft niet te wachten op het “perfecte” moment. Begin ergens, leer onderweg en bouw aan je vaardigheden en netwerk. Elk bijbaantje biedt waardevolle lessen die je kunnen helpen groeien als ondernemer. Dus, waar wacht je nog op? Ga op zoek naar dat bijbaantje dat bij jouw passie en doelen past en begin met ondernemen!

Wat zijn de beste bijbaantjes voor jongeren die geïnteresseerd zijn in ondernemerschap?

Enkele goede bijbaantjes voor ondernemende jongeren zijn onder andere het verkopen van bloemen, het opzetten van een kleine online onderneming, zoals het verkopen van zelfgemaakte producten, of het starten van een dienstverlenend bedrijf, zoals tuinieren of huisdierenoppas.

Wat zijn enkele voordelen van ondernemende bijbaantjes voor jongeren?

Ondernemende bijbaantjes bieden jongeren de kans om belangrijke zakelijke vaardigheden te ontwikkelen, zoals sales, marketing en klantenservice. Ze kunnen ook helpen bij het opbouwen van zelfvertrouwen en bieden flexibiliteit in termen van planning.
Na het zien van meerdere interviews van de grootste ondernemers kom ik tot de conclusie dat SALES essentieel is als skill.

Zijn er ook nadelen verbonden aan ondernemende bijbaantjes voor jongeren?

Ja, net als elke andere onderneming brengen ondernemende bijbaantjes risico’s met zich mee. Er is geen gegarandeerd inkomen, en soms kan het langer duren om winst te maken. Ook kan het moeilijk zijn om werk en school in evenwicht te houden, vooral als je pas begint.