Bouwmarkt – Welke bouwmarkt betaald het beste bijbaantje – De Bijbaan Uurloon Vergelijking

Wat verdient Bijbaan bij een bouwmarkt

Goed om vooraf te weten

Ben je op zoek naar een bijbaan die niet alleen flexibel en goedbetaald is, maar je ook de kans biedt om nieuwe vaardigheden te leren? Dan zijn bouwmarkten een uitstekende keuze. Of je nu geïnteresseerd bent in doe-het-zelf projecten, klantenservice, of gewoon een leuke en uitdagende werkomgeving zoekt, bouwmarkten bieden diverse mogelijkheden voor jongeren. In deze blog vergelijken we de bijbaanmogelijkheden bij enkele populaire bouwmarktketens: Gamma, Hornbach, Praxis, en Karwei.

De recente CAO-onderhandelingen in de doe-het-zelfbranche hebben geleid tot een loonsverhoging van 13% voor de laagste schalen, wat vooral voordelig is voor jongeren met bijbaantjes. Dit, gecombineerd met aantrekkelijke arbeidsvoorwaarden zoals een volwassen loon voor jongeren onder 18 bij Gamma en Karwei, en een all-in bruto uurloon bij Hornbach, maakt een bijbaan in deze sector nog aantrekkelijker.

Deze blogpost duikt dieper in wat elke keten te bieden heeft, van loon tot werksfeer en doorgroeimogelijkheden, om jou te helpen de beste keuze te maken voor jouw bijbaan in een bouwmarkt. Laten we de mogelijkheden eens bekijken!

Wat hebben wij onderzocht?

In het volgende deel van de blog zullen we elk van de genoemde bouwmarkten individueel belichten, waarbij we ingaan op de specifieke lonen, voordelen, en unieke kansen die ze bieden voor jongeren. We zullen ook een overzichtelijke tabel samenstellen om de lonen en voorwaarden tussen de verschillende bouwmarkten gemakkelijk te kunnen vergelijken.

Vervolgens zullen we advies geven over hoe je de beste keuze kunt maken voor jouw bijbaan, rekening houdend met verschillende factoren zoals loon, locatie, en werksfeer. Ook zullen we enkele veelgestelde vragen beantwoorden om je nog beter op weg te helpen.

Of je nu de voorkeur geeft aan werken aan de kassa, op de vloer als winkelmedewerker, of misschien wel beide, deze blog voorzien we je van alle informatie die je nodig hebt om een geïnformeerde keuze te maken voor jouw bijbaan in een bouwmarkt. We gaan uit van hetzelfde loon voor verschillende funcities als bijbaan. Lees verder om alles te ontdekken wat je moet weten over werken bij Gamma, Hornbach, Praxis, en Karwei. LET OP: de meeste lonen zijn geschat op berekeningen, er worden geen rechten op ontleend.

Wat verdient een Bijbaan bij een bouwmarkt
Bouwmarkt – Welke bouwmarkt betaald het beste bijbaantje - De Bijbaan Uurloon Vergelijking 7

Loonvergelijking bouwmarkten

Om je een duidelijk beeld te geven van de financiële voordelen bij de verschillende bouwmarkten, hebben we de loongegevens omgezet in overzichtelijke tabellen. Dit maakt het makkelijker om te vergelijken en helpt je bij het maken van een weloverwogen keuze voor je bijbaan.

Gamma

Gamma zet zich sterk in voor jongeren onder de 18 jaar door hen een volwassen loon te bieden. Dit initiatief onderstreept het commitment van Gamma aan het bieden van eerlijke en competitieve lonen voor jonge medewerkers, ongeacht hun leeftijd. Hieronder volgt een diepgaande analyse van het loon voor bijbaan medewerkers bij Gamma, gebaseerd op beschikbare onderzoeksgegevens en een recente CAO-stijging.

Uitgangspunten van het Onderzoek

Gamma’s belofte, “Nog geen 18, maar wel het loon van een 18-jarige,” impliceert dat jongeren van 15, 16, en 17 jaar een loon ontvangen dat minimaal gelijkstaat aan het minimumloon voor 18-jarigen, welke vastgesteld is op €6,64. Dit principe, gecombineerd met de aankondiging dat lonen variëren van €7,90 tot €15,79, vermoedelijk voor oudere leeftijdsgroepen en/of medewerkers met meer ervaring, biedt een solide basis voor onze loonschattingen.

Loonschattingen Gebaseerd op Onderzoeksgegevens

De loonschattingen voor bijbaan medewerkers bij Gamma zijn zorgvuldig berekend met inachtneming van de aangekondigde CAO-stijging van 13% voor de laagste schalen. Deze aanpassing is vooral relevant voor bijbaantjes, die vaak in deze lagere schalen vallen. Hieronder vind je de geschatte lonen, rekening houdend met deze CAO-stijging:

Loonschattingen Gamma tabel

LeeftijdBijbaan Medewerker Gamma (€/uur)
155.49 – 6.64
166.12 – 6.64
177.19
187.97
199.24
2012.47
21 of ouder14.79
Loonschattingen Gamma tabel 2024

Interpretatie van de Gegevens

Deze loontabellen reflecteren de inzet van Gamma om jonge medewerkers competitief te belonen. Opvallend is dat de lonen voor 15- tot 17-jarigen significant hoger zijn dan het wettelijk minimum voor hun leeftijdsgroep, wat de claim van Gamma ondersteunt dat jongere werknemers een ‘volwassen’ loon ontvangen. Voor medewerkers van 18 jaar en ouder laat de tabel een progressieve stijging van het loon zien, wat de groei in verantwoordelijkheden en mogelijk ervaring weerspiegelt.

De informatie, afgeleid van loontabellen uit 2022 en 2018 en aangepast voor de recente CAO-stijging, biedt een nauwkeurige schatting van wat nieuwe bijbaan medewerkers bij Gamma kunnen verwachten te verdienen. Deze benadering benadrukt het belang van voortdurende evaluatie en aanpassing van lonen binnen de retailsector om jong talent aan te trekken en te behouden.

Bprp8TRow80pQP0iFaghMFOv8CUgS1i9eqIiCx1EOgqW7M4d4yxFnLaf0e3rVjQyzr8hsvdDqQjt28M iOXGT000dkP5TBpEy53NsSOpPvJzn7HssKWFjTi9sbDNjEyomoTHodWYdm
Afbeelding loon gamma uit 2018
XeD9Z6qTMULmySOzp0t3MrSB3X8K a1WAb2Tzeaked Fhv6pzASDqztj6KPVmOOWmT8bcyJ56BFhQXCyldqQx4hZ wCnQWXNCNjCl6sVVY8kOVePxVwkOSV
14 mei 2022 afbeelding loon gamma katwijk 2022

Hoornbach

Hornbach onderscheidt zich in de markt met zijn all-in bruto uurloon, dat niet alleen competitief is, maar ook transparantie biedt over wat werknemers kunnen verwachten. Het loonpakket is inclusief vakantiegeld en vakantiedagen, gebaseerd op een fulltime dienstverband, en varieert afhankelijk van leeftijd en werkervaring. Een bijzonder aantrekkelijke voorwaarde is de 200% uitbetaling op zondagen, wat het werken tijdens het weekend extra lonend maakt.

Belangrijkste Punten

 • All-in Bruto Uurloon: Hornbach biedt een all-in loon dat rekening houdt met vakantiegeld en vakantiedagen, wat zorgt voor duidelijkheid en zekerheid over je inkomsten.
 • Loon Afhankelijk van Leeftijd en Ervaring: Het uurloon bij Hornbach varieert van €8,21 tot €17,94, wat de groei in verdiensten illustreert naarmate je ouder wordt of meer ervaring opdoet.
 • Extra Beloning op Zondagen: Werken op zondag wordt beloond met een dubbel tarief, een unieke voorwaarde die het werken bij Hornbach zeer aantrekkelijk maakt.

Geschatte Loontabel Hornbach

Hieronder vind je een schatting van de lonen voor bijbaan kassa- of winkelmedewerkers bij Hornbach, beginnend vanaf 16 jaar tot 21 jaar en ouder.

LeeftijdBijbaan Kassa/Winkelmedewerker (€/uur)
168.21
179.44
1810.73
1912.23
2015.12
21 of ouder17.94
Geschatte Loontabel Hornbach

Deze schattingen zijn gebaseerd op de verstrekte loonrange en het gemiddelde percentage waarmee lonen in de bouwmarktbranche jaarlijks stijgen. Het toont aan dat Hornbach niet alleen een concurrerend startloon biedt, maar ook de financiële groei van zijn werknemers ondersteunt naarmate ze ouder worden en meer ervaring opdoen binnen het bedrijf.

loonvergelijking Tabellen bouwmarkten
Bouwmarkt – Welke bouwmarkt betaald het beste bijbaantje - De Bijbaan Uurloon Vergelijking 8

Praxis

Praxis onderscheidt zich binnen de bouwmarktsector door zijn opvallende transparantie over de lonen voor jongeren. Een uniek aspect van Praxis is dat jongeren van 16 en 17 jaar hetzelfde loon ontvangen als een 18-jarige. Deze aanpak benadrukt de waardering van Praxis voor de inzet van jongere werknemers en biedt hen financiële stabiliteit vanaf een jonge leeftijd.

Belangrijkste Punten

 • Duidelijkheid over Salaris: Praxis is zeer open over de lonen die het biedt aan zijn medewerkers, wat zorgt voor een duidelijke verwachting bij potentiële werknemers.
 • Loonbeleid: Door 16- en 17-jarigen hetzelfde loon te bieden als 18-jarigen, toont Praxis aan dat leeftijd geen bepalende factor is voor het loon dat je verdient; de focus ligt op de bijdrage die je levert.
 • Toegankelijk vanaf 16 Jaar: Praxis biedt bijbaanmogelijkheden vanaf 16 jaar, waarbij jongeren direct starten met een eerlijk en transparant loon.

Loontabel Praxis

Hier is een overzicht van de lonen voor bijbaan kassa- of winkelmedewerkers bij Praxis, wat de duidelijkheid vann het loonbeleid in de keten weerspiegelt.

LeeftijdBijbaan Kassa/Winkelmedewerker (€/uur)
167.21
177.21
187.21
198.66
2011.54
21 of ouder14.43
Loontabel Praxis 2024

De vermelde lonen zijn direct en duidelijk, zonder verborgen voorwaarden, wat Praxis een betrouwbare werkgever maakt voor jongeren die waarde hechten aan transparantie en eerlijkheid.

Karwei

Karwei en Gamma delen niet alleen een vergelijkbare esthetiek in hun winkelontwerp en online aanwezigheid, maar ook in hun loonstructuur voor bijbaan medewerkers. Dit is een reflectie van hun gezamenlijke winkelformule, waarbij beide merken onderdeel zijn van dezelfde overkoepelende organisatie. De uniformiteit in hun aanpak biedt stabiliteit en duidelijkheid voor potentiële werknemers.

Belangrijkste Punten

 • Gelijk Loonaanbod: Karwei biedt, net als Gamma, jongeren onder de 18 het loon van een 18-jarige, wat zorgt voor een aantrekkelijk startloon dat boven het minimum ligt.
 • Loonrange: De loonrange bij Karwei loopt van €7,90 tot €15,79, vergelijkbaar met die van Gamma, waardoor het voor potentiële werknemers duidelijk is wat ze kunnen verwachten naarmate ze ouder worden en meer ervaring opdoen.

Loontabel Karwei (Identiek aan Gamma)

De loontabel voor bijbaan medewerkers bij Karwei volgt dezelfde structuur als die van Gamma, wat de consistente waardering van jong talent binnen beide organisaties benadrukt.

LeeftijdBijbaan Medewerker Karwei (€/uur)
155.49 – 6.64
166.12 – 6.64
177.19
187.97
199.24
2012.47
21 of ouder14.79
Loontabel Karwei 2024 (Identiek aan Gamma)

Sectie 3: Wat Valt Op? – Conclusies

Na het vergelijken van de lonen en voorwaarden bij verschillende bouwmarkten, komen enkele opvallende punten naar voren. Deze inzichten kunnen helpen bij het maken van een keuze voor de ideale bijbaan in een bouwmarkt.

Loonverschillen Tussen de Bouwmarkten

De vergelijking laat zien dat de lonen en voorwaarden aanzienlijk variëren tussen de verschillende bouwmarkten. Hornbach springt eruit met het hoogste startloon voor jongeren vanaf 16 jaar, gevolgd door een progressieve loonschaal die meegroeit met de leeftijd en ervaring van de medewerker. Praxis biedt een unieke benadering waarbij 16- tot 18-jarigen hetzelfde verdienen, wat zorgt voor een eerlijk en gelijk startpunt voor jongere werknemers. Gamma en Karwei vallen op door hun belofte om jongeren onder de 18 een volwassen loon te bieden, waarmee ze het minimumloon voor jongeren aanzienlijk overstijgen.

LET OP: alleen praxis is transparant over de lonen, de andere zijn puur schattingen gebaseerd op beschikbare gegevens

Beste bouwmarkt Betaler voor Jongeren

Hornbach biedt over het algemeen het beste startloon voor jongeren, met een all-in bruto uurloon dat rekening houdt met vakantiegeld en vakantiedagen. Dit maakt Hornbach bijzonder aantrekkelijk voor jongeren die op zoek zijn naar een goed betaalde bijbaan. Daarnaast biedt Hornbach een zeer lucratieve toeslag voor werken op zondag, waardoor het potentiële loon nog verder kan oplopen.

Voor en nadelen bijbaan bouwmarkt
Bouwmarkt – Welke bouwmarkt betaald het beste bijbaantje - De Bijbaan Uurloon Vergelijking 9

Voordelen van Werken bij Elk van de Genoemde Ketens

 • Hornbach: Naast het hoge startloon en de zondagstoeslag, biedt Hornbach werknemers de kans om te werken in een omgeving waar vakmanschap en klantenservice hoog in het vaandel staan.
 • Praxis: Biedt een duidelijke en transparante loonstructuur, met gelijke lonen voor jongeren van 16 tot 18 jaar, wat het een aantrekkelijke optie maakt voor jongere werknemers die op zoek zijn naar stabiliteit.
 • Gamma en Karwei: Beide ketens beloven een ‘volwassen’ loon voor jongeren onder de 18, wat hen onderscheidt als werkgevers die de bijdrage van jongere medewerkers serieus nemen en belonen.

Conclusie

Elke bouwmarkt heeft zijn eigen unieke voordelen, van Hornbach’s hoge lonen en toeslagen tot Praxis’ transparante en gelijke loonbeleid voor jongeren, en Gamma’s en Karwei’s inzet om jongeren een stapje voor te geven met een volwassen loon. De keuze voor een bijbaan in een bouwmarkt hangt af van wat je het meest waardeert: een hoger loon, gelijke kansen vanaf jonge leeftijd, of de belofte van een volwassen loon ook voor jongeren onder de 18. Elk van deze ketens biedt jongeren geweldige kansen om werkervaring op te doen in een ondersteunende en lonende omgeving.

Vraag 1: Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met werken in een bouwmarkt?

In de meeste bouwmarkten kun je beginnen met werken vanaf 16 jaar. Sommige taken en verantwoordelijkheden vereisen echter dat je 18 jaar of ouder bent, voornamelijk vanwege veiligheidsvoorschriften en de aard van het werk.

Vraag 2: Wat houdt een all-in bruto uurloon in?

Een all-in bruto uurloon omvat naast je standaard uurloon ook vakantiegeld en een compensatie voor vakantiedagen. Dit betekent dat je bij elke uitbetaling al een deel van je vakantiegeld en de waarde van vakantiedagen ontvangt, in plaats van dit jaarlijks uitgekeerd te krijgen.

Vraag 3: Hoe wordt het werken op zondag betaald?

Bij veel bouwmarkten ontvang je voor het werken op zondag een extra toeslag bovenop je standaard uurloon. De specifieke toeslag kan variëren, maar bijvoorbeeld bij Hornbach wordt er een toeslag van 200% van je uurloon voor zondagswerk aangeboden. Dit betekent dat je op zondag dubbel betaald krijgt, wat werken op deze dag extra aantrekkelijk maakt.

Vraag 4: Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen bouwmarkten?

Ja, er zijn zeker doorgroeimogelijkheden binnen bouwmarkten. Veel ketens bieden interne opleidingen en cursussen aan om je kennis en vaardigheden te verbeteren. Afhankelijk van je inzet, prestaties en interesse, kun je doorgroeien naar bijvoorbeeld een leidinggevende positie of gespecialiseerde functies binnen de organisatie.

Bronnenlijst

Voor de informatie specifiek over bijbanen bij bouwmarkten zoals gebruikt in deze blogpost, zijn de volgende bronnen en webpagina’s geraadpleegd. Let op, de beschikbaarheid van webpagina’s kan veranderen, en het is altijd een goed idee om de meest actuele informatie direct bij de bouwmarkten zelf na te gaan.

Tot slot

Heb je interesse in een bijbaan bij een bouwmarkt en ben je klaar om de volgende stap te zetten? Onderzoek de mogelijkheden, bezoek de websites van de genoemde bouwmarkten voor de meest actuele vacatures, en solliciteer op de functie die het beste bij jou past. Begin vandaag nog met het bouwen aan jouw toekomst in een dynamische en ondersteunende werkomgeving!

Wil je weten wat de lonen van andere banen zijn? Kijk dan naar onze andere blogs