Hoe is valentijnsdag ontstaan

Valentijnsdag, ook wel bekend als de dag van de liefde, is een feestdag die op 14 februari wordt gevierd in verschillende landen over de hele wereld. Hoewel de oorsprong van deze feestdag omstreden is, zijn er enkele populaire verhalen over hoe Valentijnsdag is ontstaan.

Volgens sommigen zou Valentijnsdag teruggaan op een oude Romeinse traditie genaamd Lupercalia, waarbij mannen loten trokken om te bepalen met welke vrouw ze zouden trouwen. Het is ook mogelijk dat Valentijnsdag is ontstaan als een manier om de liefde te vieren die tijdens de middeleeuwen werd geassocieerd met het huwelijk.

Een andere theorie is dat Valentijnsdag is ontstaan als een manier om te herdenken de heilige Valentinus, een bisschop uit Rome die in de 3e eeuw leefde. Volgens de legende werd Valentinus gevangengezet omdat hij trouw bleef aan zijn geloof en hielp hij andere gevangenen te ontsnappen. Tijdens zijn gevangenschap zou hij liefdesbrieven hebben geschreven aan zijn vrienden en familie, wat ervoor zorgde dat hij bekend werd als de patroonheilige van de liefde.

Ongeacht de oorsprong van Valentijnsdag, het is tegenwoordig een dag waarop mensen hun liefde tonen door middel van cadeaus, kaarten en liefdesbrieven. Rode rozen zijn een populaire keuze om te geven op Valentijnsdag, omdat ze symboliseren dat iemand verliefd is. Het is echter ook gebruikelijk om andere bloemen, chocolade, parfum of andere cadeaus te geven om je liefde te tonen.

Een leuk feitje over Valentijnsdag is dat het de tweede meest populaire feestdag is om kaarten te geven, na Kerstmis. Volgens sommige schattingen worden er tijdens Valentijnsdag ongeveer 145 miljoen kaarten verstuurd in de Verenigde Staten alleen al.

In sommige landen, zoals Japan, is Valentijnsdag ook een dag waarop vrouwen cadeaus geven aan mannen. Dit is een manier om de traditionele genderrol om te draaien en om te laten zien dat vrouwen ook liefde en waardering kunnen tonen.

Hoe dan ook het is leuk om elkaar wat te geven. Het meest gegeven cadeau op deze dag is de rode roos. die in verschillende aantallen te verkrijgen is. Wilt u weten welk aantal wat betekent? lees dan het artikel De betekenis van het aantal rode rozen: een gids voor het geven en ontvangen van rozen tijdens valentijnsdag

Wilt u bloemen bestellen voor valentijn? Stuur ons dan een berichtje.