Valentijnsdag, wereldwijd gevierd op 14 februari, staat bekend als de dag van de liefde. Maar hoe is deze dag ontstaan, en waarom vieren we juist op deze dag de liefde? De geschiedenis van Valentijnsdag is rijk en gevarieerd, met invloeden uit de Romeinse tijd, het christendom tot middeleeuwse tradities.
Snelle linkjes
Van vruchtbaarheidsloterij tot Liefdesbrieven
Een van de vroegste voorlopers van Valentijnsdag is de Romeinse viering van Lupercalia. Tijdens dit feest, dat midden februari plaatsvond, werden vruchtbaarheidsrituelen uitgevoerd en koppels bij elkaar gebracht door middel van een loterij. Deze traditie zou de eerste associatie tussen februari en romantische liefde kunnen verklaren.
Een ander verhaal dat vaak wordt geassocieerd met het ontstaan van Valentijnsdag betreft Sint-Valentinus, een Romeinse priester die in de 3e eeuw na Christus leefde. Volgens de legende trouwde Valentinus stelletjes in het geheim om hen te behoeden voor uitzending naar oorlogen, wat in strijd was met de wetten van keizer Claudius II. Zijn heiligverklaring en de dag van zijn martelaarschap, 14 februari, werden later gevierd als een dag van liefde.
Moderne Vieringen
Tegenwoordig is Valentijnsdag een gelegenheid waarop geliefden wereldwijd hun affectie voor elkaar tonen door middel van cadeaus, kaarten en liefdesbrieven. Rode rozen, symbolen van passie en liefde, zijn een veelgekozen geschenk. Maar ook andere bloemen, chocolade, parfum en sieraden zijn populaire cadeaus om liefde en waardering te uiten. Toch blijven bloemen het nummer 1 cadeau en zo ook op valentijnsdag.
Valentijnsdag staat ook bekend om de enorme hoeveelheid verzonden liefdeskaarten. Na Kerstmis is dit de feestdag waarop wereldwijd de meeste kaarten worden verstuurd, met alleen al in de Verenigde Staten zo’n 145 miljoen kaarten.
Culturele Verschillen
In sommige landen krijgt Valentijnsdag een unieke invulling. Zo is in Japan Valentijnsdag de dag waarop vrouwen mannen chocolade en andere geschenken geven, een interessante omkering van de traditionele genderrollen. Een maand later, op White Day, beantwoorden mannen dit gebaar met witte chocolade of andere cadeaus.
De Rol van Rode Rozen
De rode roos blijft het ultieme symbool van romantische liefde op Valentijnsdag. Afhankelijk van het aantal rozen dat gegeven wordt, kan een boeket verschillende boodschappen overbrengen, van bewondering tot eeuwige liefde. Voor wie benieuwd is naar de specifieke betekenissen van het aantal rozen, biedt ons artikel “De betekenis van het aantal rode rozen” een diepgaande gids.
Bloemen voor Valentijn
Geïnspireerd om bloemen te geven deze Valentijnsdag? Neem contact met ons op voor prachtige boeketten die jouw liefde perfect uitdrukken. Of het nu gaat om een enkele rode roos of een weelderig boeket, toon je liefde op een manier die herinnerd zal worden.
Valentijnsdag mag dan zijn wortels hebben in oude tradities, vandaag de dag is het een wereldwijde viering van liefde in al haar vormen. Elk gebaar van liefde, groot of klein, versterkt de band tussen geliefden en maakt deze speciale dag onvergetelijk.