Hoe oud moet je zijn voor een krantenwijk? Alles wat je moet weten!

Je kunt starten vanaf 13 jaar

Denk je aan je eerste bijbaantje? Dan is een krantenwijk misschien wel het eerste waar je aan denkt. Het is een echte klassieker onder de bijbanen voor jongeren. Maar hoe oud moet je precies zijn om kranten te mogen bezorgen? En is een krantenwijk wel de beste keuze voor jou? In dit artikel duiken we in de wereld van de krantenbezorger, bekijken we wat erbij komt kijken en verkennen we zelfs kort een kleurrijk alternatief. Lees verder en ontdek of een krantenwijk bij jou past of dat je misschien beter kunt kiezen voor een bijbaan als bloemenverkoper!

De Leeftijdsgrens voor een Krantenwijk

In Nederland mag je officieel beginnen met een krantenwijk als je 13 jaar of ouder bent. Dit maakt het een van de eerste kansen voor jongeren om zelfstandig geld te verdienen en werkervaring op te doen. Echter, met deze verantwoordelijkheid komen ook regels kijken. Zo zijn er strikte richtlijnen voor hoeveel uur je mag werken, afhankelijk van je leeftijd, en zijn er regels om je veiligheid en welzijn te garanderen.

Voor jongeren van 13 en 14 jaar betekent dit dat je alleen lichte werkzaamheden mag uitvoeren en niet buiten schooltijden om meer dan 12 uur per week mag werken. Dit houdt in dat je bijvoorbeeld op woensdagmiddag of in het weekend je krantenwijk kunt lopen, maar altijd rekening moet houden met je schoolwerk en rusttijden.

Daarnaast zijn er specifieke regels over het werken in de vroege ochtenduren en laat op de avond, die vooral relevant zijn voor krantenbezorgers. Zo mag je als 13- of 14-jarige niet werken voor 7 uur ‘s ochtends of na 7 uur ‘s avonds. Voor jongeren van 15 jaar en ouder worden deze tijden iets flexibeler, maar ook dan zijn er nog steeds grenzen om je te beschermen.

Het is belangrijk om te onthouden dat, hoewel een krantenwijk een geweldige manier kan zijn om te beginnen met werken, het belangrijk is om een baan te kiezen die past bij je levensstijl, interesses, en schoolverplichtingen. Ben je bijvoorbeeld geen ochtendmens, dan kan het vinden van een bijbaan die later op de dag begint, zoals het werken in een supermarkt

Krantenwijk
Hoe oud moet je zijn voor een krantenwijk? Alles wat je moet weten! 4

Voordelen van een Krantenwijk

Een krantenwijk lopen heeft meerdere voordelen, vooral voor jongeren die voor het eerst kennismaken met de arbeidsmarkt. Hier zijn enkele van de belangrijkste pluspunten:

 • Zelfstandigheid en Verantwoordelijkheid: Een krantenwijk is vaak de eerste job waarbij je echt zelfstandig aan de slag gaat. Je leert verantwoordelijkheid te dragen voor je eigen route en ervoor te zorgen dat jouw klanten hun krant op tijd ontvangen.
 • Flexibiliteit: Voor scholieren is flexibiliteit key. Een krantenwijk kan vaak vroeg in de ochtend of na schooltijd, waardoor het goed te combineren is met je studie.
 • Financiële Onafhankelijkheid: Het verdienen van je eigen geld is een geweldige stap naar financiële onafhankelijkheid. Het geeft je de vrijheid om zelf te beslissen waaraan je je geld uitgeeft.
 • Buiten Werken: Ben je graag buiten? Dan is een krantenwijk perfect. Je bent actief in de frisse lucht, wat goed is voor je gezondheid en humeur.
 • Sociale Vaardigheden: Hoewel je de meeste tijd alleen werkt, kom je toch regelmatig in contact met abonnees, wat je sociale vaardigheden ten goede komt.

Uitdagingen en Nadelen van een krantenwijk

Hoewel er veel voordelen zijn aan een krantenwijk, zijn er ook enkele uitdagingen en nadelen die je in overweging moet nemen:

 • Vroeg Opstaan: Veel krantenwijken beginnen vroeg in de ochtend, wat betekent dat je je slaapritme mogelijk moet aanpassen. Dit kan vooral in het begin een uitdaging zijn.
 • Werken in Alle Weersomstandigheden: Regen of zonneschijn, de kranten moeten bezorgd worden. Dit betekent dat je soms in minder ideale weersomstandigheden naar buiten moet.
 • Fysieke Inspanning: Een krantenwijk vereist een goede fysieke conditie, aangezien je veel zult lopen of fietsen met een zware tas vol kranten.
 • Vroege Verantwoordelijkheid: Voor sommige jongeren kan de verantwoordelijkheid die bij een krantenwijk komt kijken overweldigend zijn. Het vereist discipline en toewijding om elke dag weer op tijd je ronde te doen.

Het is belangrijk om deze uitdagingen af te wegen tegen de voordelen en na te denken over wat het beste past bij jouw persoonlijke situatie en voorkeuren. En onthoud, er zijn altijd alternatieven beschikbaar als je besluit dat een krantenwijk toch niets voor jou is.

Krantenwijk 1
Hoe oud moet je zijn voor een krantenwijk? Alles wat je moet weten! 5

Alternatieven voor de Krantenwijk

Hoewel een krantenwijk veel voordelen biedt, is het niet de enige bijbaan die past bij jongeren. Een interessant alternatief is het verkopen van bloemen. Bloemen verkopen kan net zo flexibel zijn als een krantenwijk maar biedt daarnaast unieke voordelen:

 • Creativiteit: Werken met bloemen geeft je de kans om je creatieve kant te verkennen. Of het nu gaat om het samenstellen van boeketten of het creëren van aantrekkelijke displays.
 • Sociale Interactie: In tegenstelling tot een krantenwijk, waar interactie met klanten beperkt kan zijn, biedt het verkopen van bloemen volop gelegenheid om je sociale vaardigheden te ontwikkelen.
 • Ondernemerschap: Het verkopen van bloemen kan je inzicht geven in het runnen van een eigen bedrijfje. Je leert over inkoop, verkoop, marketing en klantenservice.
 • Flexibiliteit en Verantwoordelijkheid: Net als bij een krantenwijk, kun je ook met bloemen verkopen je werk goed combineren met school en vrije tijd.

Het verkennen van alternatieven zoals bloemen verkopen kan je horizon verbreden en je helpen vaardigheden te ontwikkelen die waardevol zijn voor je toekomst.

Mocht je naar andere leuke bijbaantjes op zoek zijn. lees dan de blog “top 5 leukste bijbaantjes voor jongeren”

Veel gestelde vragen over een krantenwijk

Wat is de minimale leeftijd voor een krantenwijk?

De minimale leeftijd voor een krantenwijk is 13 jaar in Nederland. Er zijn wel specifieke regels over werktijden en de hoeveelheid werk die is toegestaan.

Hoeveel kan ik verdienen met een krantenwijk?

Je verdiensten kunnen variëren afhankelijk van de grootte van je wijk en het aantal kranten dat je bezorgt. Het is belangrijk om dit direct met je werkgever te bespreken.

Wat zijn de werktijden voor een krantenwijk?

Meestal vindt het bezorgen van kranten plaats in de vroege ochtenduren, voordat school begint. De exacte tijden kunnen verschillen per regio en werkgever.

Zijn er ook bijbanen voor jongeren onder de 13?

Voor jongeren onder de 13 jaar zijn de mogelijkheden beperkt vanwege strenge arbeidswetten. Kleine klusjes zoals oppassen of helpen in de tuin zijn vaak meer geschikt.

Waarom zou ik kiezen voor bloemen verkopen in plaats van een krantenwijk?

Bloemen verkopen biedt een unieke combinatie van creativiteit, sociale interactie en ondernemerschap. Het kan een verfrissend en vrolijk alternatief zijn dat beter past bij jouw interesses en vaardigheden.

Conclusie

Of je nu kiest voor een krantenwijk of overweegt om bloemen te verkopen, het belangrijkste is dat je een bijbaan vindt die past bij jouw levensstijl, interesses, en schoolverplichtingen. Een krantenwijk biedt veel jongeren de kans om verantwoordelijkheid te leren nemen, zelfstandig te werken en hun eerste stappen te zetten op de arbeidsmarkt. Maar het is niet de enige optie. Alternatieven zoals bloemen verkopen kunnen net zoveel, zo niet meer, voldoening en waardevolle levenslessen bieden. Wat je ook kiest, onthoud dat jouw bijbaan een kans is om te groeien, te leren, en je voor te bereiden op de toekomst.

Ben je geïnspireerd om meer te ontdekken over de mogelijkheden van een bijbaan die meer kleur aan je dagelijkse leven toevoegt? Of ben je klaar om de uitdaging van een krantenwijk aan te gaan en te leren wat het betekent om echt verantwoordelijk te zijn? Wat je interesse ook is, wij nodigen je uit om actie te ondernemen. Voor de bloeiende ondernemers onder jullie, neem contact op met De Bloemenjongen voor meer informatie over hoe je kunt beginnen met het verkopen van bloemen. En voor diegenen die geïnteresseerd zijn in een krantenwijk, moedigen we je aan om lokale mogelijkheden te verkennen en contact op te nemen met krantendistributeurs in jouw omgeving.

Klaar voor je volgende avontuur? Zet vandaag nog de eerste stap naar jouw ideale bijbaan!