Krantenwijk – Folders of kranten? – de bijbaan uurloon vergelijking

Wat verdient een krantenwijk

In de frisse buitenlucht, met de vrijheid van zelfstandig werken en de voldoening van een taak die elke dag opnieuw wacht; kranten- en folderbezorging biedt jongeren een unieke kans om hun eerste stappen in de arbeidswereld te zetten. Deze bijbanen combineren onafhankelijkheid met fysieke activiteit, en stellen jongeren in staat verantwoordelijkheid te nemen op een manier die weinig andere jobs doen. Maar wat maakt deze banen nu echt aantrekkelijk? Is het de kalme ochtendstilte, het ritmische geluid van gevouwen papier dat door de brievenbus glijdt, of misschien de financiële onafhankelijkheid die het met zich meebrengt?

Van de extra kerstbonus tot de variërende lonen per wijk, er is veel te overwegen wanneer je de wereld van kranten- en folderbezorging betreedt. In deze blog duiken we dieper in wat je kunt verwachten qua verdiensten en delen we inzichten over hoe dit werk zich verhoudt tot andere bijbanen, zoals bloemenbezorgen. We onthullen de lagen van compensatie, bespreken de realiteit van het werk onder alle weersomstandigheden, en bieden een kijkje in de unieke voordelen die deze baan te bieden heeft.

Of je nu op zoek bent naar je eerste bijbaantje, of gewoon nieuwsgierig bent naar wat kranten- en folderbezorging inhoudt, deze gids zal je voorzien van de informatie die je nodig hebt om te beslissen of dit de juiste keuze is voor jou. Lees verder om te ontdekken wat er schuilt achter de deur van elke brievenbus.

Krantenwijk waar bestaat je loon uit
Krantenwijk - Folders of kranten? - de bijbaan uurloon vergelijking 5

Opbouw van het Loon bij Kranten- en Folderbezorging

Wanneer je overweegt om als kranten- of folderbezorger aan de slag te gaan, is het belangrijk om te begrijpen hoe je loon is opgebouwd. Dit is niet altijd een vast uurtarief, maar kan afhankelijk zijn van verschillende factoren. Hier zijn enkele sleutelaspecten die je loon als bezorger kunnen beïnvloeden:

Basisloon

Dit is het startpunt van je verdiensten. Het basisloon kan variëren afhankelijk van de uitgeverij of het distributiebedrijf waarvoor je werkt. Het is vaak een reflectie van de minimale tijd die je nodig hebt om je bezorgroute te voltooien.

Gewichtstoeslag

Gezien het fysieke aspect van het bezorgen van kranten en folders, waaronder het dragen van zware tassen, is een gewichtstoeslag een belangrijke component van je loon. Deze toeslag is bedoeld om de extra inspanning te compenseren die het dragen van zwaardere lasten met zich meebrengt.

Vakantietoeslag

Net als bij veel andere banen, heb je als kranten- of folderbezorger recht op vakantietoeslag. Dit is een percentage van je totale verdiende loon dat jaarlijks wordt uitbetaald en bedoeld is om je vakantie financieel te ondersteunen.

Kerstbonus krantenwijk

Rond de feestdagen hebben bezorgers vaak de mogelijkheid om een extra kerstbonus te verdienen. Dit is geen vast onderdeel van je loon, maar een traditionele blijk van waardering van klanten voor je harde werk gedurende het jaar. De hoogte van deze bonus kan sterk variëren.

Wijkafhankelijk Loon

De locatie en grootte van je bezorgwijk kunnen ook invloed hebben op je loon. Een grotere of meer verspreide wijk betekent meestal meer werk, wat zich kan vertalen in hogere verdiensten. Daarnaast kan de snelheid waarmee je bezorgt invloed hebben op je uiteindelijke uurloon.

Realistisch Voorbeeld loon folders bezorgen

Stel, je begint met een basisloon dat overeenkomt met het minimumjeugdloon voor jouw leeftijd, aangevuld met gewichtstoeslag en eventuele vakantietoeslag. Als je in december bezorgt, kun je rekenen op een kerstbonus van tevreden klanten. De precieze hoogte van je loon hangt af van hoe efficiënt je je route loopt en hoe zwaar de kranten en folders zijn die je die week moet bezorgen.

Het is duidelijk dat je loon als kranten- of folderbezorger uit meer componenten bestaat dan enkel een uurtarief. Het is een samenspel van verschillende factoren die samen bepalen hoeveel je verdient. Door deze factoren te begrijpen, kun je een beter beeld krijgen van wat je van deze bijbaan kunt verwachten. In de volgende sectie gaan we dieper in op de verschillende uurlonen van een Kranten- en Folderbezorger.

Wat verdien ik nu met een krantenwijk
Krantenwijk - Folders of kranten? - de bijbaan uurloon vergelijking 6

Verdiensten als Kranten- en Folderbezorger: Wat is nu het uurloon?

Om een grondig inzicht te krijgen in wat je kunt verdienen als kranten- of folderbezorger, hebben we gegevens verzameld van verschillende bronnen. Hieronder volgt een gedetailleerde uiteenzetting van deze gegevens, inclusief een duidelijke uitleg over hoe de gemiddelde lonen zijn berekend.

Tabel: Gemiddelden uurloon krantenwijk

BronBeschrijvingGemiddeld Loon
GlassdoorLandelijk gemiddelde loon voor krantenbezorgers in Nederland.€6,00/uur
Bijbaan.nlGemiddelde wekelijkse verdienste voor een keer per week lopen.€20-€25/week
Bezorgdekrant.nlVerdiensten voor ochtendkranten inclusief een startersbonus.Tot €14,34/uur + €1000 startersbonus
Krantenbezorgen.nlWekelijkse verdienste, met een variërend aantal uren.€100/week voor 2-16 uur
Gemiddelden uurloon krantenwijk

Krantenbezorgen vs. Folders Bezorgen

 • (Ochtend)krantenbezorgen gemiddeld 12,- per uur: De (ochtend)kranten bieden potentieel de hoogste verdiensten, met mogelijkheden om tot €14,34 per uur te verdienen, afhankelijk van de grootte van de wijk en de efficiëntie van de bezorger. De startersbonus van €1000 is een extra stimulans voor nieuwe bezorgers.
 • Folders Bezorgen gemiddeld 9,- per uur: Bij Spotta varieert het loon wekelijks en is het afhankelijk van de grootte van de wijk en het gewicht van de folders. Gemiddelde inkomsten liggen tussen de €20-€25 per week voor een gemiddelde wijk van 2-3 uur, wat neerkomt op ongeveer €8-€9 per uur. 

Ervaringen van folderbezorgers uit het Groene Hart suggereren een gemiddeld loon van ongeveer €8 per uur.

Berekening van Gemiddelden

De berekening van de gemiddelde lonen is gebaseerd op de informatie van de vermelde bronnen. Bij krantenbezorgen.nl, waar het weekloon wordt geschat op €100 voor 2 tot 16 uur werk, is het uurloon berekend door het totaal te delen door het aantal gewerkte uren. Bij een snelle bezorger die slechts 10 uur nodig heeft, kan het uurloon oplopen tot ongeveer €10. Voor folderbezorging zijn de berekeningen gebaseerd op de gerapporteerde wekelijkse inkomsten en de geschatte tijd die nodig is om de wijk te voltooien.

Conclusie uurloon Kranten- en Folderbezorger

Het loon voor kranten- en folderbezorgers kan aanzienlijk variëren, afhankelijk van factoren zoals het type bezorgwerk, de grootte van de wijk, en de efficiëntie van de bezorger. Ochtendkranten lijken de hoogste lonen te bieden, vooral met de inbegrepen startersbonus, terwijl folderbezorging flexibiliteit biedt met een gestaag inkomen. Elk type bezorgwerk biedt zijn eigen voordelen en uitdagingen, en het is belangrijk voor potentiële bezorgers om alle factoren te overwegen voordat ze een keuze maken.

Voor en Nadelen van een krantenwijk
Krantenwijk - Folders of kranten? - de bijbaan uurloon vergelijking 7

De Voor- en Nadelen van een Krantenwijk + een goed alternatief

Het hebben van een bijbaan als jongere is een uitstekende manier om werkervaring op te doen, verantwoordelijkheid te leren, en eigen inkomen te verdienen. Kranten- en folderbezorging zijn populaire opties, maar ze komen met hun eigen set van voor- en nadelen, net als het alternatief van bloemenbezorgen.

Voordelen van een Krantenwijk

 • Zelfstandigheid: Als krantenbezorger werk je zelfstandig, wat een gevoel van vrijheid geeft en je leert om verantwoordelijk te zijn voor je eigen werkgebied.
 • Buitenwerk met Lekker Weer: Op mooie dagen is buiten zijn en actief bezig zijn een groot voordeel van de baan, vooral in vergelijking met binnenwerk of minder actieve bijbanen.
 • Efficiëntie Loont: Hoe sneller en efficiënter je werkt, hoe hoger je effectieve uurloon. Dit beloont vaardigheden zoals tijdmanagement en organisatie.

Nadelen van een Krantenwijk

 • Werken met Slecht Weer: Het weer is niet altijd aangenaam, en werken in de regen, kou of extreme hitte kan uitdagend zijn.
 • Beperkt Verdienpotentieel: Er is een maximum aan wat je kunt verdienen, gebaseerd op het vaste loon en het aantal uren of hoeveelheid werk.
 • Zelf Vervanging Regelen: Bij ziekte of vakantie moet je zelf voor een vervanger zorgen, wat soms lastig kan zijn.

Bloemenbezorgen als Alternatief

Bloemenbezorgen biedt veel van dezelfde voordelen als een krantenwijk, zoals zelfstandig werken en buiten zijn, maar met enkele toegevoegde voordelen:

 • Competitief Loon: Over het algemeen verdien je met bloemenbezorgen meer dan met een krantenwijk, wat het financieel aantrekkelijker maakt.
 • Geen Vervanging Nodig: Als je ziek bent of op vakantie gaat, hoef je dit alleen aan te geven, vervanging is niet verplicht
 • Meer Verantwoordelijkheid en Klantencontact: Bloemenbezorgen vereist een zekere mate van zorgvuldigheid en verantwoordelijkheid, aangezien je te maken hebt met kwetsbare producten en direct contact met klanten. Als je deze verantwoording wilt nemen en goed met mensen bent is het financieel een stuk aantrekkelijker om een bloemenwijk te overwegen.

Wil je meer weten over een bloemenwijk, wat het is, hoeveel je verdient en de minimale vereisten? Meld je dan aan voor meer inforamtie over een bloemenwijk.

Conclusie werken als Kranten- en Folderbezorger

Deze blog heeft de ins en outs van kranten- en folderbezorging, en bloemenbezorgen als alternatief, belicht. Deze bijbanen bieden jongeren niet alleen een inkomen maar ook waardevolle lessen in zelfstandigheid en verantwoordelijkheid.

De keuze tussen de vrijheid van buitenshuis werken en de variabiliteit in inkomen hangt af van persoonlijke voorkeuren. Kranten- en folderbezorging bieden flexibiliteit en buitenwerk, maar komen met weersuitdagingen en een vast inkomen. Bloemenbezorgen kan meer verdienen en biedt minder zorgen over vervanging.

Deze bijbanen zijn meer dan alleen werk; ze zijn een introductie in de arbeidswereld en dragen bij aan persoonlijke groei. Of het nu gaat om het navigeren door de vroege ochtenduren of het zorgvuldig bezorgen van bloemen, elke ervaring bouwt aan je toekomst. Ze bereiden je voor op de arbeidsmarkt, bevorderen je zelfstandigheid en verrijken je werkethiek. Kortom, elke bijbaan is een stap vooruit in je persoonlijke en professionele ontwikkeling.

Benieuwd naar wat een maaldijd bezorger verdiend? Check dan Scooter of fiets? – De Bijbaan Uurloon Vergelijking.

FAQ: Veelgestelde vragen over een Kranten- en Folderbezorger

Vraag 1: Vanaf welke leeftijd kan ik beginnen met kranten- of folderbezorging?

Je kunt vaak al beginnen vanaf 13 of 15 jaar, afhankelijk van de specifieke eisen van het bezorgbedrijf en het type bezorgwerk.

Vraag 2: Hoeveel kan ik verdienen met kranten- of folderbezorging?

Het loon varieert afhankelijk van factoren zoals het type bezorgwerk, je snelheid, en het gebied waar je bezorgt. Gemiddeld ligt het loon rond de €6 tot €10 per uur, met specifieke bonussen en toeslagen in bepaalde periodes.

Vraag 3: Moet ik ook werken onder slechte weersomstandigheden?

Ja, als kranten- of folderbezorger wordt van je verwacht dat je onder diverse weersomstandigheden werkt, van regen tot sneeuw en hitte.

Vraag 4: Zijn er doorgroeimogelijkheden binnen deze bijbanen?

Hoewel de directe doorgroeimogelijkheden beperkt kunnen zijn, bieden deze bijbanen waardevolle levens- en werkervaring die als springplank kan dienen voor toekomstige kansen.

Ben je klaar om de stap te zetten naar een bijbaan die niet alleen financieel aantrekkelijk is, maar je ook leert om zelfstandig en verantwoordelijk te zijn? Kranten- en folderbezorging bieden een uitstekende gelegenheid om actief te zijn in de buitenlucht, terwijl je waardevolle werkervaring opdoet. En als je op zoek bent naar een alternatief met vergelijkbare voordelen maar net iets anders, overweeg dan bloemenbezorgen voor die directe klantinteractie en de kans op hogere verdiensten.

Ga vandaag nog op zoek naar jouw ideale bijbaan! Onderzoek de mogelijkheden, weeg de voor- en nadelen af, en kies de optie die het beste past bij jouw levensstijl en persoonlijke groei. Onthoud dat elke ervaring bijdraagt aan jouw ontwikkeling, zowel persoonlijk als professioneel. Pak deze kans en maak deel uit van een werkende gemeenschap die jou voorbereidt op de toekomst.

Meer weten over de lonen van andere populaire bijbaantjes voor jongeren? Lees ook onze andere blogs waarin we alle lonen naast elkaar zetten.

Bronnenlijst voor Kranten- en Folderbezorging Blog