Horeca – Welke schaal past bij jou? – De Bijbaan Uurloon Vergelijking

Wat verdient Bijbaan in de Horeca 1

Ben jij tussen de 13 en 21 jaar oud en op zoek naar een bijbaan die niet alleen leuk is maar ook goed betaalt? Overweeg dan een baan in de horeca! In dit blog duiken we in de wereld van horecasalarissen. Of je nu barista, ober of misschien wel leidinggevende wilt worden, we zetten alle informatie voor je op een rijtje. Zo weet je precies wat je kunt verwachten qua salaris in verschillende horecafuncties.

Waar bestaat mijn loon uit Horeca
Horeca – Welke schaal past bij jou? - De Bijbaan Uurloon Vergelijking 5

Horecasalarissen Uitgelegd

In de horeca wordt het salaris bepaald door verschillende factoren, waaronder je leeftijd, de schaal waarin je functie valt, en of je vakbekwaam bent. Maar wat betekent dit nou precies voor jouw portemonnee? Hieronder vind je een overzicht van de minimumlonen in de horeca voor verschillende leeftijden en functieschalen per 1 januari 2024.

Salarissen op Basis van Leeftijd en Schaal:

 • Schaal 1 & 2 (bijvoorbeeld basis bediening):
  • 21 jaar en ouder: €13,27
  • 20 jaar: €11,94
  • 19 jaar: €10,62
  • 18 jaar: €9,29
 • Schaal 3 (bijvoorbeeld allround barkeeper):
  • 21 jaar en ouder: €13,39 tot €13,57
  • 20 jaar: €12,05 tot €12,22
  • 19 jaar: €10,71 tot €10,86
  • 18 jaar: €9,37 tot €9,50
 • Schaal 4 t/m 8 (leidinggevende posities met toenemende verantwoordelijkheid):
  • 21 jaar en ouder: €13,96 tot €18,18
  • 20 jaar: €12,56 tot €16,36
  • 19 jaar: €11,16 tot €14,54
  • 18 jaar: €9,77 tot €12,72
Salaris schaal horeca+ 21 jaar20 jaar19 jaar18 jaar
1€ 13,27€ 11,94€ 10,62€ 9,29
2€ 13,27€ 11,94€ 10,62€ 9,29
3€ 13,39€ 12,05€ 10,71€ 9,37
4€ 13,57€ 12,22€ 10,86€ 9,50
5€ 13,96€ 12,56€ 11,16€ 9,77
6€ 15,14€ 13,63€ 12,11€ 10,60
7€ 16,60€ 14,94€ 13,28€ 11,62
8€ 18,18€ 16,36€ 14,54€ 12,72
Salaris schaal horeca 2024
image
Bron: HorecaCAO 2024 loontabel

Door te investeren in je ontwikkeling en te streven naar vakbekwaamheid, kun je jezelf positioneren voor een hogere schaal en dus een beter salaris. Elk stapje omhoog in de schaal betekent een mooie vooruitgang in je carrière en inkomen!

Vakbekwaamheid in de horeca en Jouw Salaris

Ben je aantoonbaar vakbekwaam? Dat wil zeggen dat je ofwel 1976 uur hebt gewerkt in een bepaalde functie, of dat je verschillende certificaten hebt behaald die jouw vakbekwaamheid aantonen. Zo ja, dan kun je rekenen op een hogere schaal en dus een beter salaris. Vakbekwaamheid is cruciaal voor het beklimmen van de salarisladder in de horeca.

Wat Betekent Dit Voor Jouw horecabijbaan?

Met deze informatie in handen, heb je nu een helder overzicht van wat je kunt verwachten te verdienen in de horeca. Of je nu net begint of al ervaring hebt, er is altijd ruimte voor groei en ontwikkeling. En onthoud, jouw inzet en vaardigheden kunnen je snel doen stijgen op de salarisladder!

Afhankelijk van jouw leeftijd, ervaring, en de functie die je ambieert, variëren de salarismogelijkheden dus aanzienlijk. Een bijbaan in de horeca biedt niet alleen flexibiliteit en de kans om nieuwe mensen te ontmoeten, maar ook de mogelijkheid om een mooi salaris te verdienen. Wil je geen baan in de horeca, maar ben je wel klantvriendelijk? Kijk dan of een bijbaan als bloemenverkoper of kassiere wat voor jou is.

Voordelen en Nadelen van een Bijbaan in de Horeca

Werken in de horeca is een unieke ervaring met zowel voordelen als nadelen. Hieronder een korte opsomming om je te helpen een weloverwogen beslissing te maken:

Voordelen:

 • Sociale Vaardigheden: In de horeca werk je voortdurend met mensen. Dit helpt je niet alleen je communicatieve vaardigheden te verbeteren, maar ook je netwerk uit te breiden.
 • Flexibiliteit: Vaak kun je je werkuren aanpassen aan je school- of studierooster, wat deze bijbaan ideaal maakt voor studenten.
 • Tips: Naast je salaris kun je in veel horecafuncties rekenen op extra inkomsten in de vorm van tips.
 • Teamwerk: Je werkt in een team waarbij samenwerking centraal staat. Dit bouwt niet alleen vriendschappen, maar leert je ook hoe je effectief samenwerkt.

Nadelen:

 • Onregelmatige Werkuren: De werktijden kunnen laat in de avond of tijdens het weekend vallen, wat invloed kan hebben op je sociale leven.
 • Stressvol: Vooral tijdens piekuren kan het werk in de horeca stressvol en veeleisend zijn.
 • Fysiek Demanderend: Veel staan en rondlopen kan fysiek uitdagend zijn, vooral tijdens lange diensten.

Zijn de voordelen volgens jou de nadelen niet waard? Kijk dan eens naar een andere bijbaan. wij hebben alle uurlonen van de populairste bijbaantjes op een rij gezet, zodat jij makkelijk kunt kiezen.

Waar bestaat mijn loon uit Horeca 1
Horeca – Welke schaal past bij jou? - De Bijbaan Uurloon Vergelijking 6

Verschillen in Werkervaring: Bar vs. Restaurant

De horeca kent verschillende settings, waarvan bars en restaurants de meest voorkomende zijn. Hoewel beide omgevingen onder de horeca vallen, bieden ze een andere werkervaring.

In een Bar:

 • Werk is vaak sneller en meer gefocust op het mixen van drankjes en snelle service.
 • Er is een grotere nadruk op nachtwerk, gezien de meeste bars laat openblijven.
 • De interactie met klanten kan losser en informeler zijn.

In een Restaurant:

 • Werk omvat een breder scala aan taken, waaronder serveren, opnemen van bestellingen, en soms het helpen bij de bereiding van gerechten.
 • De diensten kunnen meer verspreid zijn over de dag, met pieken tijdens lunch- en dinertijd.
 • Er wordt vaak meer formele interactie met klanten verwacht.

De Salarisverschillen binnen Fastfoodketens

Wanneer je denkt aan een bijbaan bij een fastfoodketen, komen McDonald’s, Burger King, en KFC waarschijnlijk als eerste in je op. Deze banen zijn populair onder jongeren vanwege de flexibele werktijden en de relatief eenvoudige toegang. Echter, wat velen niet weten is dat de lonen aanzienlijk kunnen variëren, niet alleen tussen verschillende ketens, maar ook tussen verschillende filialen van dezelfde keten. Dit komt voornamelijk doordat veel van deze restaurants als franchise opereren. Laten we eens kijken naar het loonverschil tussen McDonald’s in Woerden en de regio Alphen/Leiden als voorbeeld.

Voorbeeldtabel: McDonald’s Woerden vs. Regio Alphen/Leiden

LeeftijdMcDonald’s Woerden (per uur)McDonald’s Regio Alphen/Leiden (per uur)
15 jaar€6,03Niet beschikbaar
16 jaar€7,35€7,00
17 jaar€8,78€8,25
18 jaar€10,22€9,50
19 jaar€11,65€10,75
20 jaar€13,04€12,00
21 jaar of ouder€14,64€15,80
Voorbeeldtabel: McDonald’s Woerden vs. Regio Alphen/Leiden

Deze tabel laat duidelijk zien hoe de lonen variëren, niet alleen met de leeftijd van de medewerker, maar ook tussen verschillende McDonald’s locaties. Het is belangrijk op te merken dat de gegevens specifiek zijn voor deze twee locaties en kunnen verschillen voor andere McDonald’s franchises. Daarnaast zijn lonen voor medewerkers jonger dan 16 jaar in de regio Alphen/Leiden niet beschikbaar in de aangeleverde informatie.

Waarom Bestaan Deze Verschillen?

De verschillen in lonen kunnen te maken hebben met een aantal factoren, waaronder de kosten van levensonderhoud in een bepaald gebied, de competitie met andere lokale werkgevers, en de financiële gezondheid van het specifieke franchisebedrijf. Bovendien kunnen franchises besluiten meer te betalen om talent aan te trekken of te behouden in een competitieve arbeidsmarkt.

Conclusie over loon in de horeca

Een bijbaan in de horeca kan een waardevolle en verrijkende ervaring zijn, mits je de juiste omgeving voor jezelf kiest. Weeg de voor- en nadelen af, en bedenk in wat voor soort horecagelegenheid je het liefst zou willen werken. Of je nu kiest voor de dynamische wereld van een bar of de gestructureerde omgeving van een restaurant, beide bieden unieke kansen om vaardigheden te ontwikkelen die je verder in het leven zullen helpen.

Sta je te popelen om de horeca te verkennen en te ontdekken welke setting het beste bij jou past? Onderzoek je opties, spreek met mensen die al in de horeca werken en doe je eerste stap richting deze boeiende bijbaan. Wie weet wat voor deuren er voor je open gaan!

FAQ

Hoe kan ik vakbekwaam worden in de horeca?

Om vakbekwaam te worden, kun je ofwel de benodigde uren werken of relevante certificaten behalen. Bezoek voor meer informatie over certificaten de website van de KHN of lokale opleidingscentra.

Valt elk horecabaantje onder dezelfde schaal?

Nee, verschillende posities vallen onder verschillende schalen. Over het algemeen geldt: hoe meer verantwoordelijkheid, hoe hoger de schaal.

Kan ik onderhandelen over mijn salaris in de horeca?

Hoewel de horeca bekend staat om zijn vaste schalen, is er altijd ruimte voor onderhandeling, zeker als je aantoonbare ervaring of vakbekwaamheid hebt.

Denk jij na het lezen van dit blog dat een bijbaan in de horeca wel iets voor jou is? Geweldig! Begin vandaag nog met het verkennen van de mogelijkheden. Check vacatures online, vraag rond in je lokale gemeenschap, en wie weet sta jij binnenkort te schitteren in jouw nieuwe horecabaan. Wil je meer tips en tricks over bijbanen en ondernemen? Blijf ons volgen voor meer informatieve content!

Bronnenlijst:

Deze bronnen bieden waardevolle informatie voor iedereen die geïnteresseerd is in het werken binnen de horeca of specifiek bij McDonald’s. Ze geven inzicht in de loonstructuren, functie-eisen, en andere relevante arbeidsvoorwaarden. Voor de meest actuele informatie en specifieke details is het altijd aan te raden om direct contact op te nemen met de organisatie of het bedrijf in kwestie.