Hoe word je een succesvolle bloemenverkoper? Ontdek de 8 ultieme eigenschappen voor verkoopsucces!

De 8 eigenschappen van een goede bloemenverkoper

Als bloemenverkoper wil je het beste uit jezelf halen en succesvol zijn in je onderneming. Maar welke eigenschappen maken nu het verschil tussen een gemiddelde en een uitstekende bloemenverkoper? In dit artikel zullen we de top 8 eigenschappen bespreken die je als bloemenverkoper helpen om meer te verkopen en je klanten tevreden te stellen. 

Let op: de lijst staat op volgorde en je hoeft niet alle eigenschappen te hebben om te starten, wil je starten? Meld je dan aan!

De 8 eigenschappen voor een goede bloemenverkoper

1. Doorzettingsvermogen: 

  Doorzettingsvermogen is een cruciale eigenschap voor elke bloemenverkoper. Het kan soms lastig zijn om verkopen te realiseren, maar doorzettingsvermogen zorgt ervoor dat je niet opgeeft en blijft proberen. Er gaan goede en slechte dagen bij zitten zowel in het weer als in het aantal bloemen dat je verkoopt een goede bloemenverkoper zet door en gebruikt eventuele teleurstellingen om de volgende keren beter te verkopen.

  2. Ondernemend:

   Als bloemenverkoper moet je ondernemend zijn en kansen zien. Door proactief te zijn en nieuwe mogelijkheden te benutten, kun je je verkoop vergroten en je klantenkring uitbreiden. Ook mag je zelf kiezen hoe je verkoopt en kun je testen wat het beste bij jou past, meer hierover bij nummer 5: creativiteit.

   3. Sociaal

    Sociale vaardigheden zijn van groot belang in de verkoop. Een goede bloemenverkoper is vriendelijk, luistert naar de wensen van klanten en kan goed communiceren. Dit komt ook van pas als je klantgericht wilt zijn, maar toch zijn dit 2 verschillende dingen. Sociaal dan heb je oog voor de medemens in het algemeen en bij klantgerichtheid heb je ook voor jouw “potentiele” klanten” 

    4. Klantgericht

     Klantgerichtheid is essentieel om klanten tevreden te stellen en herhaalde verkopen te realiseren. Luister naar de behoeften van klanten en bied de juiste oplossing. Dit is een eigenschap die je ook kunt aanleren en door verschillende methodes is over klangerichtheid beschikken een fluitje van een cent.

     eigenschappen goede bloemenverkoper
     Hoe word je een succesvolle bloemenverkoper? Ontdek de 8 ultieme eigenschappen voor verkoopsucces! 3

     5. Creativiteit  

      Met creativiteit kun je je onderscheiden van de concurrentie. Denk buiten de gebaande paden en bedenk originele manieren om je bloemen te presenteren en te verkopen. Ook is het toegestaan met deze bijbaan om te verkopen zoals jij wilt, dus wil je online verkopen, dat mag, advertenties runnen? Dat mag, Bij bedrijven verkopen? Dat mag, Bloemen via sociale media verkopen. Tuurlijk! Jouw manier. Tot nu toe is aan de deur verkopen de effectiefste manier, maar wie weet kom jij met een geniaal idee en verdien je volgens jouw methode meer.

      6. Flexibel 

       Als bloemenverkoper werk je met seizoensproducten en onverwachte situaties. Flexibiliteit stelt je in staat om snel in te spelen op veranderingen en nieuwe kansen te benutten. Dit kan in je voordeel, maar ook in je nadeel werken. Zorg er voor dat je een goede planning hebt en wees flexibel genoeg om eventuele obstakels te vermijde door je flexibiliteit. Bijvoorbeeld als het over 10 minuten hard gaat regenen is het handig om 10 minuten later te starten zodat jij en de bloemen niet nat worden. Of als je je bus minst van school dat je zorgt dat je je moedeer je bloemenkar alvast klaarzet (als je dit nog niet gedaan hebt) zodat je gelijk kunt starten. weten wat andere flexibele baantjes zijn? kijk dan onze blog De Ultieme Vergelijking: Flexibiliteit bij Verschillende Bijbaantjes voor Jongeren

       7. Passie voor Bloemen 

        Een echte bloemenverkoper heeft een passie voor bloemen en kan dit enthousiasme overbrengen op klanten. Persoonlijk vind ik het laatste belangrijker “het overbrengen van enthousiastme op de klanten” Dit zorgt voor een positieve en plezierige koopervaring. Passie voor bloemen staat daarom ook op nummer 7 het is leuk als je dit hebt, maar zeker niet het belangrijkste. Ook zul je een passie ontwikkelen als je meer leerst over de bloemen en het verkopen hiervan.

        8. Basisrekenen

         Basisrekenen is Handig, Hoewel je geen wiskundig genie hoeft te zijn, is een goede basiskennis van rekenen handig als bloemenverkoper. Zo kun je betalingen correct afhandelen en wisselgeld geven. Als je discalculie of moeite met rekenen hebt is er altijd nog een rekenmachine op je telefoon, maar ik raad iedereen aan om uit je hoofd te rekenen.

         Of je nu net begint als bloemenverkoper of al ervaring hebt, het ontwikkelen van deze eigenschappen zal je helpen om succesvoller te zijn in je bloemenwijk en je verkoopvaardigheden naar een hoger niveau te tillen.

         Het belang van deze eigenschappen

         Nu je bekend bent met de belangrijkste eigenschappen van een succesvolle bloemenverkoper, wil je natuurlijk weten waarom deze eigenschappen zo belangrijk zijn voor jouw succes.

         Een succesvolle bloemenverkoper zijn betekent veel meer dan alleen bloemen verkopen. Het gaat om het creëren van een unieke ervaring voor je klanten en het opbouwen van langdurige relaties. Deze 8 eigenschappen helpen je daarbij, als je deze nog niet hebt kun je deze ook aanleren/ verbeteren.

         Ook zorg je ervoor dat je aan waardevolle eigenschappen bouwt voor jezelf die je kunt gebruiken bij alle andere banen in de toekomst en ook kunt koppelen aan je persoonlijke groei, iets dat veel banen niet hebben en vaak wordt ondergewaardeerd tot we het op latere leeftijd missen.

         Start je eigen bloemenwijk! Meer dan alleen geld verdienen, maar ook je eigenschappen verbeteren om te groeien? Meld je dan nu aan!