De ultieme vergelijking voor de beste Bijbaantjes als student: Alles wat je moet weten om jouw keuze te maken.

bijbaan kiezen

Als jongere tussen de 13 en 18 jaar is een bijbaan niet alleen een manier om wat extra geld te verdienen, maar ook een kans om waardevolle werkervaring op te doen en nieuwe vaardigheden te ontwikkelen. In het prachtige Groene Hart zijn er tal van mogelijkheden voor bijbaantjes, maar welke past het beste bij jou? In deze blog duiken we dieper in op verschillende bijbaantjes en helpen we je een weloverwogen keuze te maken.

Vergelijking bijbaantjes in het groene hartLoonMin Uur per WeekFlexibiliteitPersoonlijkheidDoorgroeimogelijkheden
Bloemen Verkoper€9 – €17 per uur*2 uur8/10Ondernemend, sociaalEigen onderneming starten
Winkelmedewerkerca. €5,74 – €7,213 – 5 uur4/10SociaalKassamedewerker, leidinggevende
KrantenwijkVariabelFlexibel6/10Zelfstandig
BezorgerVariabelFlexibel7/10Actief, zelfstandig
Productiemedewerkerca. €6,50 – €10,008 – 16 uur5/10Geduldig, nauwkeurigSpecialisatie, leidinggevende
FreelancerAfhankelijk van opdrachtenVariabel9/10ZelfdisciplineAfhankelijk van opdrachten

De Pijlers voor het Kiezen van een Bijbaan

Bij het kiezen van een bijbaan zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. We hebben deze aspecten onderverdeeld in belangrijke pijlers die je kunnen helpen bij het maken van de juiste keuze. Laten we deze pijlers eens nader bekijken en ontdekken hoe verschillende bijbaantjes in het Groene Hart scoren op elk van deze gebieden.

Wil je gelijk naar een specifike Pijler of de voor-en-nadelen voor elke baan kijken? Zie de table of contents hieronder.

Loon

Het loon is vaak een belangrijke factor bij het kiezen van een bijbaan. Voor jongeren is het verdienen van een redelijk salaris cruciaal. Bijbaantjes zoals Bloemen Verkoper kunnen je een aantrekkelijk loon bieden, variërend van €9 tot €17 per uur, afhankelijk van je verkoopprestaties. Aan de andere kant bieden banen als Vakkenvuller een vast uurloon van ongeveer €5,74 tot €7,21. Wel is loon bij freelancer en je eigen bloemenwijk afhankelijk van jouw prestaties en hoe goed je werkt. Bij een krantenwijk of bijbaan als bezorger krijg je betaald hoe snel je iets doet en bij andere baantjes zoals een winkelmedewerker of productiemedewerker krijg je een vast loon. In potentie zijn baantjes als freelancer en verkoper van bloemen de beste optie als je veel wilt verdienen als 13 – 18 jarige, wil je liever een vast loon kun je gaan voor een andere bijbaan.

Wil je meer weten over de populaire bijbaantjes met het hoogste loon? Lees dan onze blog over loonsvergelijking.

BijbaanLoon
Bloemen Verkoper€9 – €17 per uur*
Winkelmedewerkerca. €5,74 – €7,21
KrantenwijkVariabel
BezorgerVariabel
Productiemedewerkerca. €6,50 – €10,00
FreelancerAfhankelijk van opdrachten

Minimale Uren per Week

Een baan die je kunt beginnen met weinig uren is belangrijk in je drukke leven met school, sport en hobby’s. Hier vergelijken we de baantjes en het minimale uren dat je per week moet wereken. Met je eigen bloemenwijk kun je al beginnen met slechts 2 uur per week, terwijl Vakkenvullers vaak 3 tot 5 uur per dienst werken. Met een krantenwijk ben je net zo lang bezig als jij snel bent met bezorgen. Als jij eten wilt bezorgen moet je avonddiensten draaien die vaak vanaf 4 uur per dienst beginnen en als productiemedewerker zoeken ze vaak iemand die in het weekend of hele dagen kan werken. Ben je freelancer dan bepaal je zelf je uren, maar dit kost vaak meer uren dan je denkt aangezien je klanten moet vinden die jou willen betalen voor je dienst. Een bijbaan in de winkel of bloemen verkoper komt hier dus het beste uit de test voor het minimaal aantal uren dat je moet werken.

BijbaanMin Uur per Week
Bloemenwijk Verkoper2 uur
Winkelmedewerker3 – 5 uur
KrantenwijkFlexibel
Bezorger4 – 6 uur
Productiemedewerker8 – 16 uur
FreelancerVariabel
Tabel bijbaan kiezen op minimale uren per week

Flexibiliteit

Voor veel jongeren is de flexibiliteit van een bijbaan van groot belang. Net als het minimale aantal uren dat we hiervoor hebben besproken zoek jij een baan die je flexibel naast school, hobby’s, stage en sport kunt doen. Als Bloemen Verkoper scoor je hoog op flexibiliteit, met een 8/10. Je kunt zelf bepalen wanneer je start en je werktijden aanpassen aan je schema. Aan de andere kant scoort een Vakkenvuller slechts 4/10 in flexibiliteit, omdat je je werktijden vaak weken van tevoren moet aangeven en soms zelf vervanging moet regelen. Met een krantenwijk ben je flexibel, maar wordt er vaak wel verwacht dat de kranten voor een bepaalde dag/tijd bezorgd worden. Een bezorger van eten zit vaak vast aan vaste dagen en tijden die hij/zij werkt. als productiemedewerker heb je hetzelfde, maar is het meer flexibel omdat je maar 1 volle dag maakt en de rest van de week vaak vrij bent. tot slot heb je als freelancer het meeste flexibiliteit, omdat je kunt werken waar je wilt en wanneer je wilt, soms heb je een job die voor een bepaalde tijd af moet daarom is dit geen 10/10

Meer weten over welke baan het meest flexibel is? Lees onze blog over flexibiteit en de meest populaire bijbanen onder jongeren.

BijbaanFlexibiliteit
Bloemenwijk Verkoper8/10
Winkelmedewerker4/10
Krantenwijk6/10
Bezorger3/10
Productiemedewerker5/10
Freelancer9/10
Tabel bijbaan kiezen op flexibiliteit

Persoonlijkheid

Het is ook belangrijk om te kijken naar welke persoonlijkheidskenmerken passen bij een bepaalde bijbaan, zodat je een baan hebt die bij jouw past. Als Bloemen Verkoper draait het om ondernemen, sales en sociaal contact en zelfstandig werken, terwijl Vakkenvullers genieten van het werken met vrienden en sociaal zijn. Met een krantenwijk werk je veel zelfstandig en ben je veel buiten. Als bezorger ben je veel op de weg en moet je tegen de stress kunnen om optijd te zijn. Als produciemedewerker moet je nauwkeurig kunnen werken en als freelancer moet je veel zelfdicipline hebben om er voor te zorgen dat jij klanten krijgt die jouw goed willen betalen. De keuze voor een baan de bij iemand zijn persoonlijkheid past is voor iedereen anders weet je niet wat je moet kiezen kun je altijd voor meerdere baantjes soliciteren en kijken wat het beste bij jou past nadat je het heb uitgeprobeert. Wil je weten welk bijbaantje bij jou past? Check dan Ontdek Jouw Ideale Bijbaan: Welke soort bijbaantjes zijn er?

BijbaanPersoonlijkheid
Bloemenwijk VerkoperOndernemend, sociaal
WinkelmedewerkerSociaal
KrantenwijkZelfstandig
BezorgerActief, op de weg
ProductiemedewerkerGeduldig, nauwkeurig
FreelancerZelfdiscipline
Tabel bijbaan kiezen op persoonlijkheid

Doorgroeimogelijkheden

Bijbaantjes kunnen ook de eerste stap zijn op een langere carrièreladder. Het is dus belangrijk dat je een baantje kiest waarvan je veel leert en kunt doorgroeien. Naast dat een leerzame baan zowel leuk als goed betaald kan zijn staat het ook nog eens goed op je CV. Als Bloemenwijk Verkoper heb je de kans om een eigen onderneming te starten en te groeien als ondernemer. Vakkenvullers kunnen daarentegen doorgroeien naar kassawerk of leidinggevende functies binnen de supermarkt. Als bezorger van kranten zijn er weinig groeimogelijkheden. Als bezorger kun je eventueel ‘doorgroeien’ als bediende, of als bediende naar bezorger, dit is dus niet per se hoger op. als productiemedewerker kun je een specificatie doen naar een baan die jouw intresseert en als freelancer is het afhankelijk van jouw opdrachten wat je mogelijk heden zijn, maar ook deze baan (net als een eigen bloemenwijk) helpt jou aan het bouwen aan jezelf een je eigen business.

BijbaanDoorgroeimogelijkheden
Bloemenwijk VerkoperEigen onderneming starten
WinkelmedewerkerKassamedewerker, leidinggevende
Krantenwijk
Bezorgerbediende
ProductiemedewerkerSpecialisatie, leidinggevende
FreelancerAfhankelijk van opdrachten
Tabel bijbaan kiezen op doorgroeimogelijkheden

Vergelijking van Bijbaantjes

Laten we nu verschillende bijbaantjes vergelijken op basis van deze pijlers:

BijbaantjeLoonMin Uur per WeekFlexibiliteitPersoonlijkheidDoorgroeimogelijkheden
Bloemenwijk Verkoper€9 – €17 per uur*2 uur8/10Ondernemend, sociaalEigen onderneming starten
Winkelmedewerkerca. €5,74 – €7,213 – 5 uur4/10SociaalKassamedewerker, leidinggevende
KrantenwijkVariabelFlexibel6/10Zelfstandig
BezorgerVariabelFlexibel7/10Actief, op de weg
Productiemedewerkerca. €6,50 – €10,008 – 16 uur5/10Geduldig, nauwkeurigSpecialisatie, leidinggevende
FreelancerAfhankelijk van opdrachtenVariabel9/10ZelfdisciplineAfhankelijk van opdrachten
Bloemen Verkoper€9 – €17 per uur*2 uur8/10Ondernemend, sociaalEigen onderneming starten

Voor- en Nadelen

Bloemenwijk Verkoper

Voordelen: Verdien meer, flexibele uren, ondernemerschap.

Nadelen: Weerafhankelijk, minder hard werken = minder inkomsten.

Link: Aanmelden bijbaan bloemenwijk

Winkelmedewerker

Voordelen: Werken met vrienden, vaste uren.

Nadelen: Lagere lonen, vaste werklocatie.

Bekijk ook onze blog waarin we een bloemenverkoper vergelijken met een winkelmedewerker :

Krantenwijk

Voordelen: Zelfstandigheid.

Nadelen: Variabele uren, weersafhankelijk, geen doorgroeimogelijkheden.

Link: Krantenwijk – Folders of kranten? – de bijbaan uurloon vergelijking

Bezorger

Voordelen: Actief werk.

Nadelen: Variabele uren, stress op de route

Link: Bezorger – Scooter of fiets? – De Bijbaan Uurloon Vergelijking

Productiemedewerker

Voordelen: Reguliere uren.

Nadelen: Repetitief werk.

Freelancer

Voordelen: Flexibiliteit, eigen baas.

Nadelen: Onvoorspelbare inkomsten, eigen administratie.

Solliciteren en Nu?

Nu je meer inzicht hebt in de verschillende bijbaantjes, is het tijd om te beslissen welke het beste bij jou past. Overweeg je persoonlijke voorkeuren, doelen en beschikbare tijd bij het maken van je keuze. Als je geïnteresseerd bent in het ondernemende avontuur van een Bloemenwijk Verkoper, bekijk dan onze blog over hoe je je kunt aanmelden. Als je wilt solliciteren voor andere bijbaantjes, zoek dan naar vacatures bij supermarkten en andere bedrijven in jouw regio.

Het juiste bijbaantje kan niet alleen voor extra inkomsten zorgen, maar ook waardevolle levens- en werkervaring bieden. Wat je ook kiest, zorg ervoor dat het past bij jouw persoonlijkheid, doelen en planning. Veel succes met je zoektocht naar de perfecte bijbaan.